Jag blir lesen när jag vaknar och känner hur kroppen betér sig så jag vänder mig till nån som alltid gjort mig glad somalltid levererar och ger stöet man behöver.
 
Strålande betyg överallt till Orups show. Här är Expressens:
 
www.expressen.se 
Till skillnad från en rad kolleger före honom väljer Orup att inte komplicera saken, skriver Anders Nunstedt.
Till skillnad från en rad kolleger före honom väljer Orup att inte komplicera saken, skriver Anders Nunstedt.

"Det är underhållande från start till mål"

Orup "Viva la pop"
Börsen, Stockholm
Publik: Cirka 750.
Vem: Thomas "Orup" Eriksson, 55-årigt popess från Huddinge som gett ut nio soloalbum. Snart kan han ses på TV4, som en av artisterna i "Så mycket bättre".
Vad: Första egna krogshowen - efter en julshow på Grand Hôtel i Stockholm, och en succékantad föreställning tillsammans med Lena Philipsson.

 
Han har inget nytt material att komma med. Knappt ens ett manus.

Men han har en fenomenal pophistoria att berätta.

Frågan är om Orup någonsin varit mer underhållande än vad han är i höstens soulfyllda hitföreställning.

Till skillnad från en rad kolleger före honom väljer Orup att inte komplicera saken.

"Viva la pop" bjuder inte på några fantasifulla peruker, gamla kostymer eller ambitiösa videosekvenser. Heller inga noggrant repeterade anekdoter.

Kort efter att Orup äntrat scenen till signaturen från "Snobbar som jobbar" konstaterar han att det inte finns plats för några "ändlösa monologer om min barndom" i den här krogshowen.

I själva verket blir det inte ett ord. Snudd på snopet. Jag hade gärna hört de bästa berättelserna bakom hans mest kända låtar. Lyssnat uppmärksamt på storyn bakom den fåfänga USA-satsningen. Hade funnit det spännande att höra hur det var när allt plötsligt small till och solokarriären tog fart sedan Orup lärt sig pophantverket efter att länge ha kultharvat i band som Intermezzo, Ubangi och Thereisno Orchestra.

Men klaga. I stället bjussar huvudpersonen på en nostalgisk men färgsprakande tidsresa till en period i svenskt musikliv där han var såväl obestridlig soulmagister som ohotad popinnovatör.

Hade inte grundmaterialet varit så starkt, och passionen till låtarna så het, hade det lätt kunnat bli finlandsbåt av det hela. I stället blir hela showen ytterligare en bekräftelse på Orups lyhörda pophjärta och vassa intuition. Han är, som det mycket riktigt står i programmet, lika folklig som sofistikerad.

Och helt i den andan väljer han att fylla hitsen med uppspelt soulglädje som landar förträffligt i 2014. Det finns inte en sekund där Orup och bandet inte står på tå, och i den intima lokalen känns det stundtals som om orkestern sätter sig ner vid borden, fäller ut sina svängiga r’n’b-paraplyer över drinkarna och kolsyrar hela lokalen tills den tokbubblar av kollektivt lyckorus.

Det är underhållande från start till mål. Det vore bara snobbigt att kräva annorlunda.

1 kommentarer

mother

27 Sep 2014 18:52

Och "Regn hos mig" fick lovord. Det gladde mitt ego.
Så bra att han finns som tröst. Kanske åker han ut i landet i vår, sa han i en intervju i Nyhetsmorgon?!
Då blir det nog Göteborg ska du se.

Kommentera

Publiceras ej